Dziekan
Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa
Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie
na podstawie art. 118a, ust 1 i 2 Ustawy z dnia 27 lipca 2005 r. Prawo o szkolnictwie wyższym (Dz. U. Nr 164, poz. 1365,
z późn. zm.) oraz § 33 i § 36 Statutu Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie
ogłasza
K O N K U R S
na stanowisko starszego wykładowcy w Katedrze Technologii Żywności
Wymagane kwalifikacje:
Kandydaci na stanowisko starszego wykładowcy powinni posiadać tytuł naukowy doktora oraz tytuł zawodowy inżyniera jak również posiadać dorobek naukowy i dydaktyczny dotyczący technologii żywności, w szczególności przetwórstwa ryb i innych organizmów wodnych. Dodatkowo powinni wykazać się doświadczeniem w prowadzeniu zajęć dydaktycznych zgodnych z profilem kształcenia prowadzonego w Katedrze Technologii Żywności (między innymi technologii rybnej, zarysu przetwórstwa organizmów wodnych, izolatów i koncentratów białkowych z ryb i innych organizmów wodnych) a także osiągnięciami w kształceniu studentów II stopnia studiów obejmującymi promowanie magistrantów (co najmniej 50 wypromowanych magistrów) a także udokumentowanego, aktywnego uczestnictwa w życiu akademickim (nagrody lub wyróżnienia przyznawane przez stowarzyszenia studenckie).
Kandydaci powinni także wykazać się doświadczeniem i bieżącą aktywnością w badaniach naukowych (udokumentowany dorobek naukowy) w obszarze problemów związanych z wpływem czynników technologicznych i biologicznych na jakość i przemiany białek rybnych, w szczególności zachodzących w czasie klasycznych technologii przetwarzania (solenie, marynowanie), wpływem obróbek cieplnych na jakość żywności pochodzenia wodnego, modyfikacją białek mięsa ryb, wykorzystaniem surowców o obniżonej przydatności technologicznej, żywności przekąskowej, posiadać doświadczenie w analizie żywności z wykorzystaniem takiej aparatury jak: HPLC, Texture Analyser, UV-VIS, FT-IR, spektrofluorymetr, jak również posiadać doświadczenie w obsłudze urządzeń technologicznych: wędzarnie komorowe, sterylizatory, separatory, kutry do mięsa, zamykarki do puszek, formierki oraz wykazywać zamiłowanie do pracy dydaktycznej i naukowej. Wymagana ponadto jest znajomość języka polskiego i angielskiego oraz prowadzenie zajęć dydaktycznych w języku polskim.
Do konkursu mogą przystąpić osoby, które spełniają warunki określone w art. 109 oraz art. 114, ust. 7 Ustawy z dnia 27 lipca 2005 r. Prawo o szkolnictwie wyższym (Dz. U. Nr 164, poz. 1365, z późn. zm.).
Wnioski powinny zawierać:
- zgłoszenie uczestnictwa w konkursie,
- życiorys zawierający informacje o przebiegu kariery zawodowej,
- zaświadczenie o niekaralności,
- kopie dokumentów potwierdzających formalne uprawnienia do ubiegania się o stanowisko,
- oświadczenie, że ZUT w Szczecinie będzie podstawowym miejscem pracy w przypadku wygrania konkursu.
Wnioski mogą zawierać także dodatkowe informacje przydatne do oceny kwalifikacji i osiągnięć naukowych kandydata.
Termin zgłaszania wniosków
Kandydaci proszeni są o nadsyłanie zgłoszeń udziału w konkursie w formie elektronicznej na adres: Marta.Tokarczyk@zut.edu.pl w terminie do 14.07.2016 r. do godziny 15:00 z dopiskiem „konkurs na starszego wykładowcę w Katedrze Technologii Żywności”.
Forma zatrudnienia
- na czas określony jako podstawowym miejscu zatrudnienia
Termin rozstrzygnięcia konkursu: do 09.09.2016 r.