Wymagania konieczne:
- posiadanie stopnia doktora nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia oraz dorobku naukowego umożliwiającego uzyskanie do końca roku 2020 stopnia naukowego doktora habilitowanego, zgodnie z art. 16, ustawy z dnia 14 marca 2003 r. o stopniach naukowych i tytule naukowym oraz o stopniach i tytule w zakresie sztuki (Dz. U. z 2017 r., poz. 1789),
- długoletnie doświadczenie (co najmniej 18 lat) w pracy dydaktycznej na stanowisku nauczyciela akademickiego w zakresie technologii rybnej oraz umiejętność prowadzenia wykładów i ćwiczeń laboratoryjnych w języku polskim,
- doświadczenie zawodowe w zakresie obsługi specjalistycznego sprzętu i urządzeń przemysłowych i/lub laboratoryjnych do przetwórstwa ryb, takich jak: separatory bębnowe do izolacji masy mięsnej, zamykarki do konserw, sterylizatory parowe, wędzarnie,
- umiejętność obsługi aparatury naukowo-badawczej w zakresie oceny właściwości fizykochemicznych produktów rybnych, a szczególnie: zawartości wybranych składników z użyciem chromatografii cieczowej i gazowej oraz cech reologicznych wyznaczanych z zastosowaniem teksturometrów (np.: analiza profilu tekstury, ang. Texture Profile Analysis, TPA; ekstruzja wsteczna, ang. Backward Extrusion) oraz reometrów (metoda rotacyjna i oscylacyjna),
- przygotowanie zawodowe do realizacji projektów badawczych i współpracy z podmiotami gospodarczymi oraz znajomość przepisów prawnych obowiązujących przy wykonywaniu ekspertyz,
- znajomość języka angielskiego w zakresie niezbędnym na stanowisku określonym w konkursie,
- gotowość do realizacji innych zadań dydaktycznych zgodnych z aktualnymi potrzebami Katedry Technologii Żywności.
Do konkursu mogą przystąpić osoby, które spełniają warunki określone w art. 109 oraz art. 114, ust. 5 Ustawy z dnia 27 lipca 2005 r. Prawo o szkolnictwie wyższym (Dz.U.2017 poz. 2183).
Wnioski powinny zawierać:
- zgłoszenie uczestnictwa w konkursie,
- życiorys zawierający informacje o przebiegu kariery zawodowej,
- spis publikacji,
- zaświadczenie o niekaralności,
- kopie dokumentów potwierdzających formalne uprawnienia do ubiegania się o stanowisko,
- oświadczenie, że ZUT w Szczecinie będzie podstawowym miejscem pracy w przypadku wygrania konkursu.
Wnioski mogą zawierać także dodatkowe informacje przydatne do oceny kwalifikacji i osiągnięć naukowych kandydata.
Termin zgłaszania wniosków:
- Kandydaci proszeni są o nadsyłanie zgłoszeń udziału w konkursie w formie elektronicznej na adres: Marta.Tokarczyk@zut.edu.pl w terminie do 10 lipca 2018 r. do godziny 15:00 z dopiskiem „adiunkt - KTŻ”.
Forma zatrudnienia:
- na czas nieokreślony jako podstawowym miejscu zatrudnienia.
Termin rozstrzygnięcia konkursu: do 13 lipca 2018 r.
Zastrzega się możliwość unieważnienia konkursu bez podania przyczyn.
Niepoinformowanie kandydata o wynikach konkursu jest równoznaczne z odrzuceniem oferty (kandydatury).
Zatrudnienie nastąpi z dniem 01.10.2018 r., przy czym kontynuacja zatrudnienia po roku 2020 będzie uwarunkowana uzyskaniem stopnia naukowego doktora habilitowanego.